Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa jest modyfikacją diety podstawowej polegającej na zwiększeniu ilości błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych oraz płynów.
Odżywianie powinno być zgodne z zasadami racjonalnego żywienia. W żywieniu podstawowym nie ma specjalnych ograniczeń dietetycznych. Posiłki powinny być tak skonstruowane, aby z białka pochodziło 10 – 15 % całodziennej energii, z tłuszczów ogółem nie więcej niż 30% energii, w tym z tłuszczów nasyconych nie więcej niż 10% energii, a z węglowodanów 55% energii. Dzienna zawartość cholesterolu nie powinna przekraczać 300 mg. Dieta powinna dostarczyć takich ilości składników odżywczych, jakie są zawarte w normach żywienia na poziomie zalecanym i przy niskiej aktywności fizycznej (można dla kobiet 1800 kcal, dla mężczyzn 2270 kcal) .
W diecie bogatoresztkowej stosowanej produkty bogate w błonnik należy stopniowo zwiększać do 40-50g/dobę.
Produkty bogate w błonnik: otręby pszenne, gruboziarniste produkty zbożowe jak kasza gryczana, jęczmienna, graham, pieczywo razowe, pieczywo chrupkie.
Ważną rolę w diecie bogatoresztkowej odgrywają: suszone owoce: śliwki, rodzynki, figi. W diecie bogatoresztkowej ograniczyć należy pokarmy zmniejszające perystaltykę jelit: kluski, białe pieczywo, ryż, kasza manna, mąka ziemniaczana, banany. W diecie bogatoresztkowej należy wykluczyć: mocną herbatę, suszone czarne jagody, wino czerwone wytrawne, suche pożywienie, wzdymające: groch, fasolka, bób, warzywa kapustne.