Pacjent nie powinien spożywać produktów, w których mogą znajdować się duże ilości bakterii (np. surowe warzywa i owoce) dlatego wskazane są potrawy dobrze wygotowane. Oraz niedrażniące błony śluzowej jelit (o niskiej zawartości cukru, tłuszczu oraz ostrych przypraw).
PRODUKTY DOZWOLONE:
– jajka gotowane, jajecznica
– szynka, chude wędliny (gotowana chuda biała kiełbasa, parówka z szynki)
– chudy ser żółty w plastrach
– mleko pasteryzowane o niskiej zawartości tłuszczu
– chude ryby gotowane (np. sandacz, dorsz)
– pieczywo pszenne (biszkopty, herbatniki, krakersy, babka piaskowa, biszkopt z owocami)
– ciasto drożdżowe z małą ilością drożdży i cukru
– gotowane warzywa (marchew, brokuły, kalafior, szpinak, buraczki, szparagi, mieszanki warzywne)
– gotowane owoce (jabłka, truskawki)
– kompoty
– soki owocowe (jabłkowe, winogronowe)
– nektary owocowe (brzoskwiniowe, morelowe)
– mus jabłkowy, miód i dżem z niską zawartością tłuszczu
– galaretki, kisiele, budynie
– płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, chrupki
– makaron, ryż, kasza (ugotowane!!!)
– sosy białe i pomidorowe doprawione łagodnymi przyprawami
– buliony, rosoły
– zupy (pomidorowa, barszcz, ziemniaczana, jarzynowa)
– chude, gotowane mięso (cielęcina, kurczak, indyk, wołowina)
– pierogi (z owocami, warzywami, mięsem), kopytka, kluski
– suszone, łagodne przyprawy (pietruszka, koper, bazylia)
– woda przegotowana
PRODUKTY NIEWSKAZANE:
– produkty, w których mogą znajdować się duże ilości bakterii – przede wszystkim potrawy surowe (np. surowe warzywa i owoce)
– potrawy smażone, pieczone, wzdymające, słodkie, słone, tłuste, kwaśne, surowe soki cytrusowe
– warzywa zawierające dużo błonnika (kapusta, ogórki, cebula, papryka)
– warzywa strączkowe
– ostre przyprawy (ocet, pieprz, chrzan, musztarda, curry)
– grzyby
– biały ser
– woda gazowana i butelkowana