W diecie należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
W tym celu należy dietę wzbogacić w oleje roślinne, będące źródłem wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także w margaryny miękkie produkowane z tych olejów. Uwzględnić należy tłuszcze ryb i ssaków morskich bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Z diety wyeliminować należy tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa, tłuste wędliny, tłuste sery, tłusty drób. W diecie ograniczyć należy produkty bogate w cholesterol; jego ilość nie powinna przekraczać 300mg/dobę; (przy wysokich stężeniach cholesterolu we krwi -200mg/dobę). Produkty bogate w cholesterol to: żółtka, podroby, śmietana, masło. W przypadku pacjentów o prawidłowej masie ciała zaleca się 25-30kcal/kg masy ciała tj. około 2000 kcal na dobę. Pacjenci z nadwagą dodatkowo powinni stosować dietę ubogoenergetyczną. Białko zalecane w normie fizjologicznej, około 1g/kg masy ciała.
Białko powinno pochodzić z chudych produktów zwierzęcych – indyk, kurczak bez skóry, cielęcina (w ograniczonych ilościach mięsa czerwone krwiste), ryby głównie morskie (w których obecne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3), królik, chude sery twarogowe, chude mleko i jego przetwory. Węglowodany pochodzące z produktów zbożowych, ziemniaków, nasion roślin strączkowych uzupełniają zapotrzebowanie energetyczne. W diecie na 2000kcal węglowodany stanowią 55 – 60% dobowego zapotrzebowania energetycznego ( tj. około 300g ).
W diecie ograniczeniu podlega również spożycie sacharozy i fruktozy (cukier oraz cukry proste zawarte w warzywach i owocach nie powinny dostarczać więcej niż 10% dobowego zapotrzebowania energetycznego).
Zalecana ilość błonnika w diecie 30 – 40g/dobę. Dieta powinna zawierać co najmniej 700g warzyw i owoców.
W diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych zalecane są następujące produkty: czarna herbata (bogata w kwercytynę, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i działa przeciwzakrzepowo), zielona herbata (obniża ciśnienie i wykazuje właściwości antyoksydacyjne), warzywa bogate w beta karoten (brukselka, brokuły, kalafior, marchew, dynia, cukinia, jarmuż, szpinak,sałata, buraki).
W diecie należy uwzględnić: olej rzepakowy, oliwę z oliwek (bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe), olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, krokoszowy, orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika (dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy jak wit. E, selen) , płatki owsiane (zmniejszają stężenie cholesterolu), kiełki pszenicy, owsa, soi i innych nasion (zawierają m.in. witaminy C, E, kwasy tłuszczowe omega-3), produkty mleczne fermentowane, ze zmniejszoną ilością tłuszczu (bakterie kwasu mlekowego asymilują cholesterol, zwiększając jego wydalanie).