Dieta ubogoenergetyczna

Dieta ubogoenergetyczna jest dietą o zmniejszonej wartości energetycznej w stosunku do zapotrzebowania danego pacjenta, dającą ujemny bilans energetyczny.
Zadaniem diety ubogoenergetycznej jest zmniejszenie masy ciała u osoby z nadwagą lub otyłej, do tzw. wagi należnej. Ograniczenie w diecie dotyczy tłuszczów i węglowodanów. Białko powinno być spożywane w granicach zalecanej normy lub nieco powyżej (norma wynosi 75-80 g; w tej diecie podajemy ok. 100g lub nieco więcej ). Składniki mineralne i witaminy według zalecanych norm wyżywienia.
Dieta ubogoenergetyczna jest dietą indywidualną, zależną od wzrostu, wagi rzeczywistej, wagi należnej, ograniczenia kalorycznego. Wartość energetyczna diety waha się najczęściej w granicach 1000 – 1500 kcal. Ograniczając kaloryczność diety należy pamiętać o odpowiedniej ilości błonnika. Pożywienie powinno mieć dostatecznie dużą objętość, aby pacjent nie odczuwał głodu. Stosuje się tylko potrawy gotowane w wodzie i w parze. Zabrania się spożywania potraw smażonych, pieczonych i duszonych w tradycyjny sposób. Nie planuje się zup i sosów. Warzywa podaje się w postaci surówek lub gotowane, tzw. z wody, nie zaprawiane mąką i tłuszczem. Potrawy przyrządza się bez tłuszczu, a dozwoloną jego ilość dodaje się do gotowych potraw. Przyprawy stosuje się w ilościach umiarkowanych, raczej łagodne i działające moczopędnie ( seler, pietruszka, koperek, sok z cytryny, kwasek cytrynowy, wanilia, cynamon ). Ograniczamy również sól kuchenną i inne przyprawy zawierające sól. Nie należy używać cukru i słodyczy – ewentualnie można użyć niewielką ilość słodziku.

e-book „Nadwaga i otyłość – małymi krokami do zdrowia” https://ncez.pzh.gov.pl/e-booki/