Dieta wrzodowa

ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA
Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczoną ilością substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Celem leczenia jest zmniejszenie czynności ruchowej i wydzielniczej żołądka. Dieta powinna być tak zestawiona, by pokarmy z jednej strony hamowały wydzielanie kwasu solnego, a z drugiej wiązały jego nadmiar. Zasadą diety jest podawanie pokarmów w takiej postaci, aby nie wymagały długotrwałego żucia ( rozdrobnione ), nie drażniły ścian żołądka i przebywały w nim jak najkrócej. W diecie ogranicza się spożycie soli.
ZALECENIA I UWAGI
Jedz regularnie. Posiłki spożywaj 5 razy dziennie co 3 godz. aby nie dopuścić do uczucia głodu. Należy jeść posiłki małe objętościowo, bez pośpiechu i w spokoju. Potrawy nie powinny być zbyt gorace ani zbyt zimne. Całkowicie zrezygnuj z alkoholu.
Technika przyrządzania potraw opiera się na gotowaniu w wodzie i na parze, pieczeniu w pergaminie i duszeniu bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw smażonych.Warzywa i owoce oraz grubsze kasze podaje się w formie gotowanej i przetartej. Zupy i sosy podprawia się zawiesinami z mąki i wody. Zabrania się używania zasmażek i śmietany.
Należy ograniczyć produkty i potrawy które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego: kawa prawdziwa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, esencjonalne buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe, kwaśne owoce, nierozcieńczone soki owocowe, warzywne, produkty marynowane, wędzone, potrawy smażone, pieczone, pikantne, zbyt kwaśne, słone.
Uwzględnij w diecie produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego: tłuszcze łatwo strawne takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego: produkty białkowe takie jak słodkie mleko, twarożek, jaja, chude wędliny, chude mięso, chude ryby.
Ogranicz produkty i potrawy drażniące błonę śluzową: produkty z dużą zawartością błonnika tj. pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych.
Warzywa i owoce należy spożywać gotowane, w postaci rozdrobnionej, przetartej lub w postaci surowych soków rozcieńczonych mlekiem. Należy zrezygnować z roślin stączkowych, kapusty, cebuli, czosnku, pory, ogórków zielonych i kiszonych, grzybów. Z owoców wykluczyć gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, owoce suszone i marynowane. Produkty te długo zalegają w żołądku, mogą wywoływać bóle brzucha, wzdęcia i zgagę.
Potrawy przyprawiać należy sokiem z cytryny, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem, cynamonem, wanilią. Należy ograniczyć sól, vegetę a wykluczyć pieprz, ocet, musztardę.
Przykładowy jadłospis
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
KOLACJA
bawarka,rogal,masło,dżem
brzoskwiniowy
ryżowa, pulpety, ćwikła,
ziemniaki
budyń śmietankowy
herbata,bułka kanapkowa, masło,polędwica drobiowa
mleko,bułka psz.,masło,
ser biały chudy
rosół z makar.,pierś z kurcz.got. miel.,marchew dusz.,ziemniaki
jogurt owocowy
herbata ziel.,ryż z jabłkami
z masłem i cukrem
kawa zb.z mlekiem,bułka,
masło,miód nat.
barszcz z ziemn., zrazy w sosie
jarzynowym, makaron gotowany
mus jabłkowy
herbata owoc.,bułka,masło,
pasta mięsna z jarzynami
kawa zb.z mlekiem,bułka,
masło,pasta z twarogu
i tuńcz.w sosie własnym
grysikowa,schab dusz.mielony,
szpinak duszony, ziemniaki
kisiel owocowy
herbata z cytryną, bułka, masło, klops
bawarka,bułka kanapk.,
masło,kiełbasa drobiowa
pomidor.z ryżem,klopsiki dusz.,
kalarepka dusz.,ziemniaki
banan
herbata,bułka psz.,masło,
szynka konserwowa
kawa zb.z mlekiem, pasta
z szynki i białka jaj
szpinakowa z ziemn., leniwe
pierogi z masłem i cukrem
galaretka owocowa
herbata ziel.,bułka kanapk.,
masło polędwica drob.
mleko, chałka, masło,
marmolada
krupnik, pulpety z ryb, jarzyny
po grecku, ziemniaki
biszkopty
herbata owoc.,bułka psz.,
masło, jajecznica / parze